08 Eki Hemoroid (Basur) Tedavisi
HEMOROİD NEDİR?
Halk arasında Basur olarak bilinen Hemoroid hastalığı her 4 kişiden birinde oldukça yaygın olarak karşılaşılan bir hastalıktır. 30 yaşını geçmiş kişilerde bu hastalığa daha sık rastlanmaktadır. Aslında her insanda bulunan 3 adet damardan oluşan Hemoroidal doku anüsün çıkışında yastıkçık görevini görerek gaz ve gaitanın istemsiz çıkışını engellemektedir. Hemoroid hastalığı anüs (barsağın son çıkış kısmı, makat) bölgesinde normalde bulunan hemoroidal dokunun tıpkı bacaklardaki varisler gibi genişlemesi, şişmesi, balonlaşması ve sarkması sonucu oluşan rahatsızlığa verilen isimdir.
HEMOROİD HASTALIĞININ NEDENLERİ?
Kronik kabızlık; tuvalette uzun süre kalmak ve ıkınmak hemoroidin başlıca sebepleri arasındadır.
Kalıtsal; damar duvarındaki problemlerin kalıtsal olarak aktarılması da mümkün.
Gebelik; gebelik sürecindeki kadınların, vücutlarında meydana gelen değişiklikler nedeniyle hemoroid riski vardır, kan miktarının artması, rahim bölgesinin büyüyerek damarlara bası yapması, hormonların değişmesi ve kabızlığın sıklığı hemoroidi beraberinde getirebilir.
Aşırı kilo; kilolu insanlar, hem fiziksel yapıları hem de kilonun metabolizma üzerinde yarattığı olumsuz etki nedeniyle hemoroidle daha sık karşılaşabilirler. Ani kilo alımlarından sonra hemoroid görülebileceği gibi; kabızlığa yol açacak düzeyde hatalı beslenmek de hemoroid sorununu tetikler.
Bağırsak rahatsızlıkları; bağırsak fıtığı ve hatta bağırsak kanseri gibi ciddi rahatsızlıklar da beraberinde hemoroidi getirebilir. Özellikle kanamalı rahatsızlıklarda bu hastalıkların belirtileri de birbirine karışabilir. Bu anlamda hastalık tanısını mutlaka bir genel cerrahi uzmanının koyması gerekir.
HEMOROİD BELİRTİLERİ
Kanama: Dışkılama sırasında ortaya çıkan kırmızı ve parlak renkteki kanamalar; dışkı üzerinde, tuvalette ya da kullanılan tuvalet kağıdı üzerinde fark edilebilir. Sürekli kanama kansızlığa neden olabilir.
Dışarı Sarkma: Dışkılama esnasında ele gelen kitle, mukozanın anal kanaldan dışarıya sarkmasıdır. Çoğunlukla hasta dışkısını tam yapamadığından yakınır.
Kaşıntı: Makat bölgesinin etrafındaki ciltte hissedilir. Bazen makatta şişlik, akıntı veya ıslaklık hissi.
Ağrı: Dış hemoroidlerden kaynaklanan şiddeti değişebilen bir bulgudur. Bazı komplike olgularda cerrahi tedavi gerekebilir.
HEMOROİD TEDAVİSİ
Genellikle cerrahi yöntemlere başvurulmamaktadır, ameliyatsız medikal tedavi yöntemleri tercih edilmektedir. Genel olarak yüz hemoroid hastasının ikisi cerrahi tedaviye ihtiyaç duymaktadır. İç ve dış hemoroid olarak sınıflandırılan bu hastalıkta tedavi seçimi genelde fiziki muayene ve gerekirse anoskopi sonrası belirlenen hemoroid yerleşimine ve derecesine göre belirlenmektedir.
İlaçla Hemoroid Tedavisi
Tabi tedavi yöntemi hastalığın derecesine göre önem kazanıyor ve tedavi şekli buna göre belirleniyor. Erken safalar da farklı ileri safalar da farklı tedavi yöntemleri uygulanıyor. İlaçla tedavi yöntemlerinde ağız yoluyla alınan damar büzücü ilaçlar, makat bölgesi pomatları ve fitiller kullanılır.
Lazerle Hemoroid Tedavisi
Lazerle hemoroid tedavisi genellikle iç hemoroid türlerinde ve başlangıca yakın olan safhalarda kullanılır. İlaçla tedavi cevap vermiyor veya sorun tekrarlıyorsa infrared koagülatör lazerle, kızıl ötesi ışın yardımıyla damarlar puntolanarak yapılır, ağrısızdır. Uygulama 5 ile 15 dakika arasında tamamlanır ve hasta aynı gün hastaneden ayrılır. Bu yöntem halk arasında lazer tedavisi olarak bilinir. Aynı tedavi hemoroid olmayan makat içerisinde ki kanamalarda da çok iyi cevap vermektedir. Lazerle puntolama yapıldıktan sonra dolaşım durduğu için o noktalardaki kanamalarda durur, oldukça kullanışlı bir tedavi yöntemidir ve kısa zaman alır, ağrısızdır, uygulanışı hasta açısından da konforludur. Hasta yürüyerek gelip yürüyerek evine gidebilir .
Longo Yöntemi
3. ve 4. evre dışarıya sarkmış hemoroid vakalarında bağırsağın iç kısmından 2 cm’lik halka şeklinde bir dokunun alınması ve kalan dokunun birbirine zımba tekniğiyle bağlanmasıyla gerçekleştirilir. Yaklaşık bir saatlik bir operasyondur. Hemoroid’i oluşturan damarların bütünlüğü bozularak kısaltılmış bağırsak iç kısmı sayesinde dışarıya sarkan hemoroid ortadan kaldırılır. Çoğunlukla belden aşağı uyuşturma veya genel aneztezi ile yapılmaktadır.
Ligasyon (Bantlama) Yöntemi
Hemoroid kitlesinin köküne lastik bant takılarak sıkıştırılan damarların kuruyup düşmesi sağlanır. Hastanede yatış gerekmez. Hasta günlük yaşantısına kaldığı yerden devam edebilir.
Skleroterapi
Genişlemiş damarlara uygulanan damar büzücü ilaçlar sayesinde damarların birbirine yapışması sağlanır. 3 ile 5 dakika içinde tamamlanır. Bazı durumlarda işlem birkaç defa tekrar edilmesi gerekebilir. Hasta işlemin ardından günlük yaşantısına devam edebilir.
Diğer Cerrahi Yöntemler
İleri derecede büyümüş hemoroidler için uygulanır. Hemoroid oluşturan damarların bistüri kullanılarak kesilip çıkarılması ve geriye kalan dokunun dikiş atılarak tekrar bütünlüğünün sağlanması yoluyla gerçekleştirilir. Dikişle yapılan bir işlem olduğu için diğer yöntemlere nazaran daha ağrılı bir sürece neden olabilir.
KORUNMA YÖNTEMLERİ
Beslenme alışkanlığı olarak sebze, meyve, tahıllar gibi lifli gıdaların daha fazla tüketilmesi, yeterli miktarda sıvı (günde en az 1.5 Litre su) tüketimi, zorlama ve ıkınmadan kaçınılması, ihtiyaç hissedildiğinde vakit kaybetmeden bağırrsakların boşaltılması, uzun süre ayakta durma veya oturmaktan kaçınmak, şişmanlamamak.
TEDAVİ OLUNMAZSA
Hemorid komplikasyonlarının en başında kanama gelir fakat her kanama hemoroid demek değildir. Kişinin nasıl olsa hemoriddir diye aldırış etmemesi, doktora gitmemesi belki de içeride var olan bir timörün uzun süre fark edilmeden saklanması veya ileri sahfaları görmememize sebep olabilir. Kişi hemorid benzeri şikayetlerle geldiğinde rektoskopi, kolonoskopi gibi yöntemlerle diğer risklerin de araştırılması gerekir.
DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Hemoroid ameliyatları ile ilgili genel olarak bilinen bir yanlış; makat kasının kesildiği ve ameliyat sonrası tuvalet tutamama ve kaçırma gibi durumlarla karşılaşıldığıdır fakat bu doğru değildir, çünkü herhangi bir kas kesilmesi işlemi yapılmamaktadır. Bu hastalıktan ayırt edilmesini gereken anal fissür daha çok kabızlıktan meydana gelen gerilmelerden çatlaklar oluşur ve bu kas gerilmesini engellemek için kas kesme işlemi yapılır. Fissür ameliyatlarında kesilen kas kaçırmaya sebep olacak bir kas değildir, kaçırmaların en büyük sebebi makat çatlağın da ki tedavi geciktirilirse ve o bölgedeki enfeksiyon kasları bozacak seviyelere gelirse apse veya iltihap olursa o zaman kas enfeksiyondan dolayı normal işleyişini yapamaz hale geliyor, çünkü biz zaten asıl vücuda gereken kası kesmiyoruz.
Bağırsaklarımız çalışsın diye zeytinyağ içtim diyenler var zeytinyağ mideden sonra 12 parmak bağırsağında emilimi safraya karışarak başlıyor ince bağırsağın sonunda daha kalın bağırsağa gelmeden yağların tamamı emilmiş oluyor makata kadar hiçbir zaman zeytinyağı ulaşmaz.