Kırma Kusuru Nedir?
İdeal görme için uzak objelerden gelen ışığın retina üzerine odaklanması gerekir. Uzak objelerden gelen ışık retina üzerine odaklanamıyorsa bu durum kırma kusuru olarak adlandırılır.
Başlıca Kırma Kusurları
Miyopi: Farklı nedenlere bağlı olarak ışınların retinanın önünde odaklanması halidir. En sık nedeni gözün normalden uzun olmasıdır.
Hipermetropi: Hipermetrop gözde ışınlar retinanın gerisinde odaklanır. Gözün normalden kısa olması en önemli nedendir.
Astigmatizma: Korneanın (gözün ön kısmındaki saydam tabaka) veya lensin (göz içindeki mercek) kırıcılıklarının her açıda aynı olmamasına bağlı olarak noktasal bir ışık kaynağından gelen ışınların bir nokta halinde retinaya odaklanamamasıdır.
Excimer Lazer Nedir?
Argon ve floridden oluşan gaz ortamın yüksek basınç altında yüksek elektrik akımına maruz kalması ile elde edilen 193 nm dalga boyunda ışın demetidir. 20 yıla yakın bir süredir kırma kusurlarının tedavisinde kullanılmaktadır. Kornea dokusunda yeniden şekillendirme yaparak miyop, hipermetrop ve astigmat tedavisinde kullanılabilmektedir.Miyop hastalarada santral (merkezi) kornea kırıcılığını azaltmak için merkezde düzeltme yapılmaktadır. Hipermetrop hastalara kırıcılığı arttırmak için 6-9 mm zon aralığında kornea dokusu yeniden şekillendirilir. Astigmat hastalarda ise farklı kırıcılığa sahip kısımlara uygun düzeltme yapılmaktadır.
Kimlere Uygulanır?
18 yaşını doldurmuş miyoplar ve 21 yaşını doldurmuş hipermetroplar, kornea kalınlıkları uygun ise ve muayenelerinde laser olmaya engel patoloji bulunmuyorsa uygulanabilir. Miyoplarda 10 dioptri, hipermetroplarda ve astigmatlarda 5 dioptriye kadar düzeltme yapılabilir.
Gözleriniz Uygun Mu?
Laser tedavisine karar vermeden önce detaylı bir göz muayenesi gereklidir. Gözlüklü ve gözlüksüz görme düzeyi, göz içi basıncı, kornea haritaları, kornea kalınlık ölçümü değerlendirilmelidir. Damlalı göz muaynesi ile gizli bozukluk değeri ölçülmeli, ayrıntılı retina muayenesi yapılmalıdır. Muayeneler sonrasında göz bebeğiniz büyüyeceğinden 4-5 saat kadar araç kullanımı ve okuma gibi yakın görme aktivitelerinden uzak kalmanız gerekebilir. Daha önceden yumuşak kontakt lens kullanan hastalar 1 hafta, sert kontakt lens kullananlar 3 hafta kadar önce lens kullanımına ara vermelidirler.
Hangi Yöntem Size Uygun?
Yöntemlerin tamamı excimer laser uygulayarak yapılır. LASİK en sık uygulanan yöntemdir. Burada kornea denilen şeffaf dokunun üzerinden keratom denilen alet yardımıyla bir kat kaldırılır. Takiben alttaki stromal dokuya laser uygulanır ve kaldırılan kat tekrar kapatılır. Çok hızlı bir iyileşme dönemi olur.özellikle şiddetli göz tembelliğine neden olduğundan çok acil bir şekilde tadavi edilmelidir.
PRK denilen yöntemde yüzey epiteli kaldırılarak alttaki stromaya laser uygulanır.
LASEK yöntemiyle ise sadece epitel dokusu seyreltilmiş alkol yardımı ile uygun şekilde kaldırılarak stromaya laser uygulanır, 4-5 gün kadar kontak lens kullanılır. PRK ve Lasek yöntemlerinde iyileşme bir hafta kadar sürebilmektedir. Korneası ince olduğu için veya orbita yada kapak yapısı nedeniyle LASİK yapılamayan olgularda ve düşük dereceli miyoplarda LASEK ve PRK tercih edilebilir.
Operasyon Öncesi, Sonrası
Detaylı muyeneden sonra laser olmaya karar veren kişi ameliyat günü makyaj yapmamalı, yoğun deodorant kullanımından kaçınmalıdır. İşlemden sonra araç kullanılamayacığından dolayı hazırlıklı gelinmelidir.
Lasik ağrısız bir işlemdir. İşlemden once damla ile uyuşturma işlemi yapılır. Bu nedenle dokunma hissi dışında ağrı olmamaktadır. Sadece işlemin başında keratom ile vakum uygulanması sırasında 10-15 saniye gibi kısa bir süre gözde kararma ve bası hissi duyulur.
Operasyondan hemen sonra başlayan ve üç dört saat süren gözde batma, yanma, sulanma,bulanık görme hissi normaldir. Verilen damlaları saatte bir kullanımı gerekmektedir. Ertesi gün kontrolden sonra normal hayata dönülebilmektedir. Bir gün sonra gözleri kapalı tutarak, sabun ve şampuan kaçırmadan duş alabilirler. Üç hafta kadar havuz ve denize girilmemelidir. İki hafta kadar gözler ovuşturulmamalı, göz makyajından kaçınılmalıdır. 2 günde hasta normal hayatına dönebilir. Duş alabilir. Ancak travmaya maruz kalma riski yüksek olan ve yüksek efor gerektiren sporlardan 1-2 ay kadar uzak kalmaları önerilir.
Kişiye Özel Lazer Nedir?
Tıpkı parmak izi gibi gözün yapısı ve görme gücü kişiye göre farklılıklar gösterir. Örneğin 3 dioptri miyop olan herkesin gözü aynı özellikleri taşımadığı gibi oluşan kırılma kusuru da aynı şekilde gelişmeyebilir ve dolayısıyla aynı tedavi uygulanamaz. Wavefront, Topolaser ve Q -Value sistemleriyle kişinin normal yaşantısı içinde fark etmediği düzeydeki yapısal bozukluklar da tespit edilebilmekte ve lazer cihazı kişin göz yapısına özel programlanarak tedavi planlanmaktadır. Bu sayede özellikle karanlıkta yoğun ışık saçılması şikayeti olanlar, göz bebeği normalin üstünde büyük olanların tedavisi de mümkün olmaktadır.