fbpx

Kürtaj Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kürtaj Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Maalesef hamilelik her daim planlı bir şekilde meydana gelmiyor veya gebeliğin anne hayatını tehdit ettiği durumlar olabiliyor. Çiftlerin anne ve baba olmaya psikolojik açıdan, ekonomik bakımdan ya da kariyer açısından hazır olmadıkları bir dönemde meydana gelen gebelikler de genel olarak istenmeyen gebelik olarak adlandırılıyor. Bu gibi durumlarda uzman kişilerden alınan gerekçeli raporlar ile gebelik sonlandırılabilmektedir.

18 yaşından büyük olan ve evli olmayan kadınların beyanı yasal olarak kürtaj yapılabilmesi için yeterlidir. Ancak 18 yaşın altında olan bireylerin kürtaj yaptırabilmesi için ebeveynlerinin onay vermesi gerekir. Bununla birlikte istenmeyen gebelik durumunda evli olan çiftlerde kürtaj işlemine eşin de izin vermesi gerekiyor. Evli olan çiftlerde kadın tek başına kürtaj kararı alamaz. Kürtaj, ortak karar durumunda yapılabiliyor.

Acil ve kanamalı bir şekilde sağlık kuruluşuna başvurulması durumunda, şayet bu kanama anne adayı için hayati bir tehlike barındırıyorsa kadının beyanı dışında hiçbir beyan ya da izin aranmamaktadır. Ancak hayati tehlike durumunun mevcut olması gerektiğini tekrar hatırlatalım. Bu durumda eş onayı ya da kadının 18 yaşın altında olması durumunda ebeveyn onayı aranmaz.

Hangi Durumlarda Kürtaj Yapılabiliyor

Türkiye’de kürtaj yasasına göre gebeliğin 10. haftasına kadar sağlık açısından bir tehlike olmadan, istek üzerine gebelik sonlandırılabiliyor. Uzmanlarımız kürtaj için en uygun zamanın 5-8. haftalar arasında olduğunu belirtiyor, çünkü en az risk bu haftalarda görülüyor. Kürtaj erişiminin zorlaştığı ülkelerde, kadınların çok daha tehlikeli yöntemler arayışına girdiği, bunun sonucunun ölüme kadar gittiği rapor edilmiştir.

10 haftayı geçen gebeliklerde kürtaj yapılabiliyor mu?

Gebelik 10. haftadan fazla ise ve anne hayatını tehdit ediyor veya doğacak çocuk onu takip edecek nesiller için ciddi bir sağlık sorununa sahipse uzman kişilerden alınan gerekçeli raporlar ile gebelik sonlandırılabilmektedir. Bunun yanı sıra kadının rızası olmadan ya da kadının rızası ile 10 haftadan büyük gebelikleri sonlandıran ve buna izin verenler için hapis cezası uygulanıyor. Aynı şekilde kürtaj yapma yetkisi olmayan kişiler de koşullar ne olursa olsun hapis cezası ile cezalandırılıyor.

Güvenli ve yasal kürtaja erişim aslında bir halk sağlığı sorunudur. Bir gebeliği güvenli ve yasal olarak sonlandırabilmek, kadını yasa dışı ve evde yapılan kürtaj yöntemlerinden uzak tutarak sağlığını koruma altına almaktır.

Kürtaj Neden Hastanede Yapılmalı?

Kürtaj için en büyük risk rahim içinde parça kalması iken diğer riskler, kürtaj sonrası enfeksiyon, rahim içinde kirli kan birikmesi, rahim yaralanması ve yapışıklık sendromudur. Kürtaj sırasında rahim yırtılması gibi durumlar gelişirse, bir sonraki bebeğin rahme tutunması zorlaşabiliyor. Bu nedenle kürtajın muayenehane ve küçük klinikler yerine, doğru bir operasyonla donanımlı bir hastane veya cerrahi tıp merkezinde, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından steril şartlarda yapılması kadının sağlığı açısından çok önemlidir.

Kürtaj Sonrası

Kürtaj çok büyük bir cerrahi müdahale değildir. Bu nedenle iyileşme süreci de uzun olmaz ve hasta aynı gün taburcu olarak günlük hayatına kaldığı yerde devam edebilir. Ancak hastanın kendini iyi hissetmemesi durumunda 1 günlük ev istirahati de önerilebilir.

Kürtajın ardından hafif düzeyde kanama olması normal bir durumdur ve regl döngüsü değildir, bu kanama ile rahim içindeki pıhtılar atılır. Normal adet döngüsü 30-40 gün içinde düzene girmektedir. Kanamanın rengi kırmızı veya siyah olabilmektedir, eğer çok sancılı ve 2 haftayı geçmişse, rahimde bazı parçalar kalmış olma ihtimaline karşı tekrar doktorunuza başvurmalısınız.

Bununla birlikte vücut ateşinin de arada kontrol edilmesi, ateşin 38 derecenin üzerine çıkması durumunda da bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kötü kokulu bir akıntı olması yine hastanın derhal sağlık kuruluşuna gitmesi gereken durumlar arasında yer alıyor. Kürtaj sonrası hafif ağrı olabilir ve genellikle bu ağrı birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçer. Zira uygulamadan sonra hastaya doktor tarafından ağrı kesici ilaç ve antibiyotik ilaç reçete edilir.

Kürtaj sonrası rahim çok hassas olduğu için banyo yapmak kanamayı ve enfeksiyon riskini büyük oranlarda etkileyebiliyor. Bu nedenle kürtaj sonrası 1-2 hafta jakuzi ya da küvette banyo yapmak uzmanlar tarafından genellikle önerilmiyor. Banyo ihtiyacı ayakta kısa duşlar şeklinde öneriliyor.

Kürtaj işlemi sonrası bir hafta içinde gerçekleşen cinsel ilişkide enfeksiyon kapma olasılığı yüksektir. Bu yüzden en azından kanam tamamen bitmeden cinsel ilişkiye müsaade edilmez. Bu kanama kesilmesine rağmen ilişkiye müsaade etme süresi 7-10 gün arasında değişmektedir. Psikolojik nedenlerden dolayı bu süre uzatılabilir, bu dönemde hastanın eşi tarafından ilişkiye zorlanması doğru değildir.

Kürtaj, bir doğum kontrol yöntemi değildir. Daha güvenli birliktelikler için, doğum kontrol hapları, rahim içi araçlar ve kondom kullanılmalıdır.