Diş eksikliği olan kişiler fonksiyonel ve estetik birçok sorun yaşamaktadırlar. Diş eksikliğinde etkin bir çiğneme yapılamamaktadır. Diş kaybı, kapanışın da değişmesine neden olduğundan; çene ekleminde sorunlara neden olabilir. Ayrıca oluşabilen estetik problemler ve konuşma bozuklukları nedeniyle, kişilerin kendilerine güvenleri de etkilenebilmektedir. İmplantlar; dişlerini periodontal hastalık, çürük, travma ya da başka bir nedenle kaybetmiş kişilerde iyi bir ağız sağlığı için ideal bir seçenektir.
Diş Hekimliği
DİŞ IMPLANTI
ORTODONTİ
Ortodonti dişlerin çene kemikleri ile, çene kemiklerinin birbirleri ile ve çene kemiklerinin kafa kemikleri ile ilişkisini inceleyen bir bilim dalıdır. Ortodontik tedavi de bu sistemde oluşan bozuklukları tedavi etme şeklidir.
DİŞ TELİ
Diş teli tedavisi ortodonti alanında alt ve üst çenede bulunan, yüzde olan bozuklukları gidermek amacıyla dişlere takılmış olan araçlardır. Diş teli tedavisi zamanında yapıldığında çocuklarda oluşan çene gelişimindeki bozukluklar düzeltilebilir. Ayrıca yetişkinlerde olan sadece dişler arası çarpıklık bu yöntemle tedavi edilebilir. Çocuklarda bu tür sorunların olması halinde, en erken 7-8 yaşlarına geldiklerinde muayene edilmelidir. Bu yaşlarda olan çocuklarda büyük azılar ve ön dişler yerine geldiğinden, mutlaka muayene ettirilerek, tedavilerinin yaptırılması ihmal edilmemelidir. Erken başlanacak diş teli tedavisi daha kısa sürede biter. Bu şekilde ileri yaşlarda oluşabilecek diş çarpıklıkları da önlenebilir.
ŞEFFAF DİŞ TELİ
Günümüzde şeffaf diş teli denildiğinde kastedilen genellikle şeffaf plak uygulamaları olsa da aslında 3 çeşit görünmez diş teli vardır. Şeffaf diş teli olarakta isimlendirilen ve metal diş tellerine göre daha estetik olduğu için tercih edilen bu 3 sistemin belli olmayanından az belli olanına doğru sıralaması aşağıda saydığımız gibidir.
- Lingual ortodonti
- Şeffaf plak
- Şeffaf braket
DİŞ DÜZELTME
Diş düzeltme teknikleri deyince ortodontide çok geniş bir yelpazeden bahsetmek mümkündür. Kısaca özetlemek gerekirse, ortodontik vakaları; çeneler arası ilişkideki sorun nedeniyle yüz görünümünde problem olan ‘iskeletsel anomali’ vakaları ve yüz görünümünde sorun olmayan, sadece dişlerinde çapraşıklık, ayrıklık veya kapanış bozukluğu olan ‘dişsel anomali’ vakalarıdır.